Hoe kan ik mijn zadel het beste onderhouden?


Een goed onderhouden zadel draagt bij aan jouw comfort en veiligheid tijdens het paardrijden. Dit artikel helpt je om je zadel goed te onderhouden met eenvoudige stappen en enkele nuttige tips, dus lees zeker verder!

Stap 1: Inspecteer je zadel

Voer regelmatig een uitvoerige inspectie van je zadel uit. Zoek naar tekenen van slijtage, zoals kleine krassen of scheuren in het leer. Door regelmatige inspectie kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden opgespoord, wat kan bijdragen aan het verlengen van de levensduur van je zadel.

Stap 2: Reiniging

Het zuiver houden van je zadel is cruciaal. Maak eerst het zadel schoon met een vochtige doek of lederreinigingsdoekjes om modder, zweet en vuilresten te verwijderen.

Vervolgens kan je met een nat sponsje gemakkelijk zeep aanbrengen op het zadel. Leder zeep zorgt er namelijk voor dat het leer terug mooi, soepel en beschermd is. Vermijd het gebruik van te veel water tijdens het reinigen, omdat leer water absorbeert. Dit kan resulteren in uitdrogen en mogelijk zorgen voor barsten in het leer.

Laat het zadel na de reiniging volledig drogen om vochtvorming te voorkomen, dit kan namelijk het leer beschadigen.

Stap 3: Voeden van het leer

Het voeden van het leer volgt na de reinigingsfase. Het leer van het zadel dient behandeld te worden met een product dat dit materiaal zacht en soepel houdt om uitdrogen en barsten te voorkomen. Bij Emmers Equestrian hebben we hiervoor een groot aanbod ledervoeding zoals: lederbalsems, ledersprays en lederolie.

Het is cruciaal om de juiste reinigings- en onderhoudsproducten te gebruiken op je zadel. Kies voor producten die speciaal zijn gemaakt voor zadels.

Ontdek ons grote aanbod aan ledervoeding!
Ontdek ons grote aanbod aan ledervoeding!

Tips voor zadelonderhoud

Investeer in een degelijke zadelhoes voor bescherming tegen vuil en stof wanneer het zadel niet in gebruik is. Stijgbeugelhoezen kunnen ook helpen met het beperken van vuil op je zadel.

Vermijd direct zonlicht op het zadel. Door zonlicht kan het leer uitdrogen en verkleuren. Koude en vochtige ruimtes zijn ook niet geschikt voor je zadel, door vocht kan er namelijk sneller schimmel ontstaan op het leer. Het is daarom het beste om zadels in een goed geventileerde, droge ruimte op te bergen, uit de buurt van direct licht of hittebronnen. Als dat niet mogelijk is, is het aan te raden om maatregelen te nemen om de luchtvochtigheid onder controle te houden, zoals het gebruik van een ontvochtiger of het regelmatig laten luchten van de ruimte.

Maak er een goede gewoonte van om na elk gebruik je zadel schoon te vegen met een droge doek om stof en zweet te verwijderen. Afhankelijk van hoe vaak je het zadel gebruikt, kan het nodig zijn om het wekelijks grondiger te reinigen. Houd er rekening mee dat het onderhoud van zadels kan variëren, afhankelijk van het type en de leeftijd van het leer. Het is daarom altijd een goed idee om de zorginstructies van de fabrikant te lezen of specifiek advies te vragen aan één van onze zadelspecialisten.

Naast het reinigen en voeden van het leer, moet je de pasvorm van het zadel regelmatig controleren. Een slecht passend zadel kan ongemak voor het paard veroorzaken en de prestaties tijdens het rijden beïnvloeden. Bij Emmers Equestrian bieden we daarom een zadelpasservice aan. Het is aan te raden om je zadel ten minste eenmaal per jaar te laten controleren door een professionele zadelmaker. Zij kunnen eventuele problemen vroegtijdig opsporen en bieden gespecialiseerde verzorging en reparaties. Zo hebben we een eigen atelier en herstelservice.

Chris Emmers aan het zadelpassen op locatie!
Chris Emmers aan het zadelpassen op locatie!

Door deze stappen en tips te volgen, kun je de levensduur van je zadel verlengen en tegelijkertijd zorgen voor een veilige en comfortabele rijervaring. Volg dus zeker onze tips en laat je zadel stralen als nieuw, veel succes! Als je nog vragen hebt helpen onze zadelexperts in de winkel je graag verder of stuur je vragen via mail naar hello@emmers.eu.

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen electrolyten je paard beschermen bij warm weer?
10 tips om je paard af te koelen tijdens warme dagen
Ice-Vibe Boots van Horseware voor een goed herstel van pezen en gewrichten
Bescherm je paard tegen vervelende insecten

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.