In de zomer gaan de temperaturen steevast de hoogte in en iedere zomer krijgen we steeds meer te maken met langdurig hete periodes. Geef in deze periodes zeker ook extra aandacht aan de verzorging van je paard. Zo is het belangrijk om bij tropische temperaturen je paard of pony helpen af te koelen, vergeet ook zeker niet je paard te ondersteunen met zijn of haar voeding. Zo kan je elektrolyten aanvullen wanneer het warmer wordt en / of als je paard veel zweet. In deze blog vertellen we je meer over elektrolyten, hun functie en wat jij kan betekenen voor je paard.
Wat zijn electrolyten en waarvoor dienen ze?
Je hebt vast wel eens gehoord van elektrolyten. Maar wat zijn dat nu precies en waarom zijn ze zo belangrijk? Elektrolyten zijn zouten en belangrijke mineralen die een elektrische lading dragen. De bekendste hiervan zijn natrium, chloride, kalium en magnesium. Elektrolyten zorgen voor een correcte vochtbalans waardoor het zweten mogelijk wordt gemaakt. Om goed met hitte om te kunnen gaan is zweten van levensbelang voor paarden. Tijdens het zweten wordt er een laagje vocht gecreëerd wat zal verdampen. In de winterperiode kan je dit laagje op de wollen- of zweetdeken zien liggen. Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur en koelt het paard zichzelf af. Wanneer een paard zweet gaan deze zouten verloren.
Ook het regelen van de zuurtegraad is een functie van elektrolyten. Deze zuurtegraad zorgt ervoor dat de spieren en zenuwen naar behoren functioneren. Bij een tekort aan elektrolyten kunnen paarden minder goed vocht opnemen en vasthouden. Tevens zullen de elasticiteit van de huid en het uithoudingsvermogen verminderen.
Bij een groot verlies aan elektrolyten hebben paarden zo'n 2 á 3 dagen nodig om de juiste verhoudingen weer op orde te krijgen. Wanneer je zou blijven doortrainen tijdens deze herstelperiode zal, door het tekort aan elektrolyten, je training een omgekeerd effect hebben. Tevens kunnen uitdroging, spierpijn of krampen (tying-up) op de loer liggen. Daarom is het noodzakelijk om de elektrolyten direct aan te vullen tijdens extreme hitte of een intensieve trainingsperiode.
Wanneer electrolyten geven
Tijdens normale omstandigheden neemt het lichaam voldoende van deze elektrolyten op uit het dagelijks rantsoen, met name uit het krachtvoer. Echter bij warme zomerse temperaturen, intensieve arbeid of wanneer een paard veel zweet, zullen er meer zouten en mineralen het lichaam verlaten dan wenselijk is. Het is dan van belang dat deze worden aangevuld met een elektrolytensupplement.
Bij temperaturen rond de 20 graden verliest een paard bij lichte arbeid ongeveer 4 liter vocht en 30 gram zout per uur. Hoe intensiever de arbeid en dus hoe meer het paard zweet, des te meer zal dit verlies aan vocht en zout zijn. Bij een intensieve training tijdens een tropische temperatuur loopt dit al snel op naar 18 liter vocht en 135 gram zout per uur. Het vocht wordt aangevuld door voldoende water te drinken. Voor het aanvullen van het verlies aan zouten geven we het paard een elektrolytensupplement. Geef je paard dus zeker voldoende elektrolyten bij hoge temperaturen en veel vochtverlies!
Electrolytensupplementen
Onze elektrolytensupplementen zijn er in diverse vormen. Namelijk in een vloeibare - of poedervorm. Gebruik de vorm welke jouw paard het gemakkelijkste eet of drinkt.
Wanneer je de vele verschillende elektrolytensupplementen gaat vergelijken zal meteen opvallen dat de meesten als toevoeging glucose bevatten. Glucose zorgt er namelijk voor dat de elektrolyten snel worden opgenomen in het paardenlichaam. Dit houdt in dat dankzij een supplement met glucose het elektrolytenniveau snel weer op pijl zal zijn en het paard sneller herstelt na een intensieve training.
Verder is het belangrijk om te weten dat een overschot aan elektrolyten via de urine wordt uitgescheiden. Omdat elektrolyten niet worden opgeslagen in het lichaam is er geen reserve op overschot bij een inspanning of bij het zweten. Overdosering is dus, bij een gezonde nierfunctie, nagenoeg niet mogelijk. Hierdoor zijn de supplementen veilig te gebruiken volgens de instructies op de verpakking.
Onze elektrolytensupplementen kunnen voor toediening gemakkelijk door het voer of water worden gemengd. Het is belangrijk per supplement te bekijken of deze dagelijks kunnen worden toegediend of dat deze enkel na training moet worden gegeven. Zorg ervoor dat je paard altijd kan beschikken over voldoende schoon drinkwater. Bij warm weer kan een paard wel 40-60 liter water per dag drinken. Water is van belang om de balans tussen het vocht en de zuurtegraad op orde te houden.
Algemene tips bij warm weer
- Zorg voor voldoende schoon drinkwater en maak dagelijks de drinkbak schoon. Geef een paard vlak na de training niet ineens te veel koud water. Dit verhoogt de kans op koliek.
- Paarden met veel wit of een lichte neus lopen meer risico om te verbranden. Smeer daarom de neus van je paard in met zonnebrandcrème.
- Voor paarden met overgevoeligheid van het zonlicht raden wij een speciaal ontworpen zonnebril aan.
- Zet je paard niet in de wei tijdens het heetst van de dag. Wissel bijvoorbeeld het weideschema om door de paarden 's nachts buiten te zetten en overdag binnen. Lukt dit niet? Zorg dan zeker voor voldoende schaduw in de wei met behulp van bijvoorbeeld bomen of een schuilstal.
- Voer je paard extra hooi of ruwvoervervangers bij wanneer de voedingswaarden in het gras niet meer voldoende zijn. Dit kan je zien aan de gele kleur van het gras.
- Heb je geen mogelijkheid je paard volledig af te spoelen? Gebruik dan een verkoelende wash te gebruiken met een emmer, water en spons.
- Om de benen en pezen van je paard te behoeden voor oververhitting, gebruik je een of meerdere van onze koelende middelen.
- Pas je trainingsschema aan. Probeer vroeg in de ochtend of laat op de avond te trainen en train niet te zwaar. Is dit niet mogelijk? Zorg dan dat je je paard nadien voldoende afkoelt door bijvoorbeeld langer uit te stappen dan normaal of het paard afspoelen met water.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op. We helpen je met veel plezier verder.