Help, welk deken moet mijn paard op?


De herfst is al even officieel in het land, maar nu beginnen we dat ook echt te merken. De temperaturen zakken, het waait en regent. Voor heel wat mensen het begin van een gezellige tijd, maar voor paardenmensen vooral het begin van de dekentijd. Elk jaar opnieuw duiken vragen op over welk deken je wanneer moet opleggen. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op, want elk paard is natuurlijk anders. Maar met deze blog maken we je toch wegwijs in de wereld van winterdekens. 

Waarmee rekening houden

Om te weten welk deken je best wanneer oplegt bij je paard zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening dient te houden. Allereerst is de vulling van het deken natuurlijk afhankelijk van het feit of je paard geschoren of ongeschoren is. Paarden met een dikke wintervacht kunnen meestal de hele winter zonder deken. Als een paard het koud heeft, zal hij zijn winterharen rechtop zetten zodat er lucht tussenkomt wat een isolerende werking heeft. Als je beslist om je paard niet te scheren, maar toch een deken om te leggen, moet je er dus rekening mee houden dat het deken de haren plat drukt waardoor er geen lucht meer tussen kan en je paard zichzelf dus niet meer kan isoleren tegen de kou. 

Als je paard geschoren is, moet je natuurlijk steeds een deken voorzien. De vulling hangt af van de temperatuur, de uren op de weide, de leeftijd en de gezondheidstoestand van je paard. Onderaan de blog vind je enkele richtlijnen om te weten hoeveel gram je best gebruikt bij welke temperatuur. Ook het aantal weide uren is belangrijk. Als je paard niet buiten gaat in de winter, is een dik outdoordeken niet nodig. Gaat jouw paard door weer en wind naar buiten, dan is een dik regendeken aan te raden wat ook zeker voldoende waterdicht is.

Ook de leeftijd en gezondheid speelt een rol bij het kiezen van een deken. Oudere paarden krijgen het steeds lastiger om zich voldoende op te warmen, het kost dan ook erg veel energie. Ook als je paard ziek is of een slechte weerstand heeft, kan het nodig zijn een dik of juist dunner deken te kiezen. Het is dus erg belangrijk om je paard en zijn routine goed te kennen en mee te nemen in de keuze van deken.

Als je paard geschoren is, moet je natuurlijk steeds een deken voorzien. De vulling hangt af van de temperatuur, de uren op de weide, de leeftijd en de gezondheidstoestand van je paard.
Als je paard geschoren is, moet je natuurlijk steeds een deken voorzien. De vulling hangt af van de temperatuur, de uren op de weide, de leeftijd en de gezondheidstoestand van je paard.

Verschillende soorten dekens

Er zijn heel wat verschillende soorten dekens beschikbaar. Zo heb je regendekens, winterdekens, staldekens, zweetdekens, onderdekens, met hals en zonder hals. Het is logisch dat je niet meer altijd de bomen door het bos ziet.

Regendekens

Een ongevoerde regendeken, of een outdoordeken, beschermt het paard tegen regen, sneeuw en wind. Dit deken is dus ideaal voor paarden die dagelijks op wei gaan. Dankzij de waterafstotende laag blijft je paard lekker droog onder het deken. Er zijn ook outdoordekens die wel een voering hebben van bijvoorbeeld 200 of 300 gram. Deze zijn geschikt voor geschoren paarden die in de winter toch de weide of piste in gaan.

Klik op de afbeelding voor al onze regendekens.
Klik op de afbeelding voor al onze regendekens.

Stal- en onderdekens

Stal- en onderdekens gebruik je dus duidelijk op stal. Ze zijn comfortabel, zacht en lekker warm. Je vindt ze in allerlei maten, kleuren, maar ook diktes. Zo kies je de vulling op basis van de temperatuur, maar ook op basis van jouw paard. Sommige paarden hebben namelijk sneller koud dan anderen. Let er dus altijd goed op dat je paard het niet te koud, maar ook zeker niet te warm heeft. Staldekens zijn niet bestand tegen regen dus gebruik deze dekens nooit buiten!

Klik op de afbeelding voor al onze stal- en onderdekens.
Klik op de afbeelding voor al onze stal- en onderdekens.

Zweetdekens

In de winter kunnen paarden tijdens de training hevig zweten. Natuurlijk kun je een bezweet paard niet zomaar terug in de stal zetten of er een dik winterdeken opleggen. Daarom gebruik je best een zweetdeken. Deze dekens bestaan meestal uit fleece of microvezel, deze materialen nemen het zweet op en voeren het vocht af. Hierdoor zal je paard sneller opdrogen waarna je een dikker deken kan opleggen of zo terug in de stal kan zetten. Let wel op dat je een zweetdeken nooit te lang laat op liggen! Het zweet trekt in de deken waardoor het deken zelf nat zal worden. Dan neem je het deken zo snel mogelijk af omdat je paard anders kou zal krijgen onder het natte deken. Een zweetdeken is een simpele manier om verkoudheden en andere winterkwaaltjes op afstand te houden.

Klik op de afbeelding voor al onze zweetdekens.
Klik op de afbeelding voor al onze zweetdekens.

Halsstukken

Je kunt ook kiezen voor een deken met halsstuk zodat de hals van je paard ook lekker warm en droog gehouden wordt. Dit is natuurlijk afhankelijk van je paard. Als je paard het snel koud heeft, is het mogelijk een goede keuze om ook de hals te beschermen tegen de kou. Maar sommige paarden hebben het erg snel warm en dan laat je de hals misschien beter vrij. Denk er wel aan dat de manen van je paard veel zuurstof nodig hebben. Wanneer ze minder kunnen ademen door het gebruik van een halsstuk, kan het zijn dat de manen dunner worden. 

Klik op de afbeelding voor al onze halsstukken.
Klik op de afbeelding voor al onze halsstukken.

In- en uitrijdekens

Als je paard geschoren is of een deken op heeft, is het handig om een in- en uitrijdeken te gebruiken. Als je het winterdeken afneemt om te gaan rijden of longeren, kan je paard kou krijgen. Daarom kun je best een nierdeken gebruiken om je paard tijdens de opwarming en cooling down warm te houden. Op die manier is de overgang van een lekker warm staldeken naar de kou minder groot. Vergeet zeker niet om tijdens zware inspanningen op tijd het inrijdeken af te nemen zodat je paard het niet te warm krijgt. Paarden die in de winter fris en hevig zijn, kun je zo ook net wat rustiger houden doordat ze door de koude niet nog harder willen gaan rennen. Ook tijdens de cooling down is een uitrijdeken aan te raden zodat je paard niet te snel afkoelt, dit is niet goed voor de spieren. 

Klik hier voor al onze in- en uitrijdekens
Klik hier voor al onze in- en uitrijdekens

Wanneer welk deken gebruiken?

Maar bij welke temperatuur moet je nu welk deken gebruiken? Zoals eerder gezegd is het allereerst zeer belangrijk om rekening te houden met jouw paard. Je moet per paard erg goed weten of hij het snel warm of koud heeft. Let ook steeds op tekenen dat je paard het te koud heeft, denk aan bibberen of de haren rechtzetten. Maar je moet ook weten wanneer je paard het te warm heeft, voel dus op tijd onder het deken of hij zweet.

Je moet natuurlijk ook rekening houden met de omstandigheden van de omgeving waar je paard staat. Zo is een goed geïsoleerde stal met meerdere paarden heel wat warmer dan bijvoorbeeld een houten buitenstal waar slechts 1 of 2 paarden staan. 

In plaats van één deken op te leggen, kun je ook kiezen voor laagjes. Zo kun je bijvoorbeeld een regendeken van 100 gram combineren met een onderdeken van 200 gram. Let wel op, meerdere dekens zijn vaak nog wat warmer dan één deken met hetzelfde aantal gram. De lucht tussen de dekens zorgt voor een isolerende werking. Bucas en Horseware zijn enkele merken die liners gebruiken, deze dekens kun je eenvoudig vastmaken aan het outdoordeken zodat ze niet verschuiven. Hierdoor kun je het gewicht van het deken gemakkelijk aanpassen aan het weer.

Er is dus geen eenduidig antwoord op de vraag wanneer je paard welk deken nodig heeft. Maar met onderstaand schema geven we je enkele richtlijnen. De temperaturen in het schema zijn de buitentemperaturen. Staat je paard op een warme stal, dan heb je misschien minder dikke dekens nodig dan aangegeven. 

Welk deken bij welke temperatuur?
Welk deken bij welke temperatuur?

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem contact op met onze specialisten. We helpen je graag verder. 

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen electrolyten je paard beschermen bij warm weer?
10 tips om je paard af te koelen tijdens warme dagen
Ice-Vibe Boots van Horseware voor een goed herstel van pezen en gewrichten
Bescherm je paard tegen vervelende insecten

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.