Eigenaars van een merrie kennen het wel. Eén week per maand verandert hun merrie in een hormonale nachtmerrie. Natuurlijk geeft dit niet bij elke merrie problemen, maar sommigen kunnen er behoorlijk wat last van ondervinden. In deze blog vertellen we je meer over de hengstigheid en hoe je het ongemak van je merrie - en jezelf - kunt verlichten.
Wat is hengstigheid precies?
Met hengstigheid bedoelen we de vruchtbare periode van merries. Deze periode loopt meestal van het vroege voorjaar tot het late najaar en is afhankelijk van het aantal uren zonlicht en de temperatuur. Er zijn ook merries die er het hele jaar 'last' van hebben doordat ze bijvoorbeeld in een warme stal staan met veel licht. Vanaf de lente produceert de merrie oestrogeen wat ervoor zorgt dat het lichaam klaar is voor een dekking. Hengstigheid duurt gemiddeld zo'n 5 dagen waarna de eisprong volgt. Op dit moment kan de merrie gedekt worden door een hengst. Als er geen sprake is van bevruchting, wordt de merrie na ongeveer 3 weken opnieuw hengstig.
Hengstigheid herkennen
De kenmerken van een hengstige merrie kunnen verschillen van paard tot paard, maar meestal is er sprake van gevoeligheid aan de buik, veel plassen en gedragsveranderingen zoals bijvoorbeeld veel hinniken of onrustig zijn.
Extreme veranderingen
Sommige merries kunnen tijdens hun hengstigheid echter in een ware nachtmerrie veranderen. Ze hebben last van lichamelijke ongemakken, waardoor ze erg moeilijk handelbaar worden. Zo kunnen merries last hebben van:
- Gevoeligheid aan de buik en singelgebied
- Koliek of krampen
- Minder eetlust
- Onrustigheid en stress of juist lusteloosheid
- Agressief gedrag
De eierstokken van de merrie liggen net achter het zadel, waardoor het logisch is dat ze tijdens het rijden ongemak kan ervaren. Hierdoor kan ze bijvoorbeeld minder voorwaarts zijn, plakken aan je been of zelfs schoppen.
Ondersteuning
Nu je begrijpt waarom jouw lieve merrie in een echte draak verandert tijdens haar hengstigheid, kun je haar helpen en ondersteunen om deze periode draaglijker te maken.
1. Pas je trainingsschema aan
Als je weet wanneer jouw merrie hengstig zal zijn, kun je je trainingsschema lichtjes aanpassen. Geef haar een extra dagje vrij of maak de training minder intensief.
2. Zorg voor het juiste gewicht
Overgewicht kan leiden tot langere periodes van hengstigheid. Zorg er daarom altijd voor dat jouw merrie een gezond gewicht heeft.
3. Zorg voor voldoende weigegang
Zet jouw hengstige merrie lekker op de weide. Op die manier kan ze haar stress kwijt door te bewegen en heeft ze voldoende afleiding om even niet aan haar hormonen te denken.
4. Te extreem? Contacteer de dierenarts
Heeft jouw merrie echt last van extreme gedragsveranderingen? Contacteer dan zeker jouw dierenarts. Door middel van een grondig onderzoek en eventueel een scan kan hij tumoren of infecties opsporen. Een tumor op de eierstokken kan een verklaring zijn voor extreme gedragsveranderingen. Als je merrie erg lang hengstig is, kan dit te wijten zijn aan een infectie. Vergrote follikels zijn ook een veelvoorkomend probleem wat gedragsveranderingen kan veroorzaken.
Supplementen
Tegenwoordig bestaan er heel wat supplementen ter ondersteuning van een hengstige merrie. De meeste hiervan hebben een basis van monnikspeper, wat ervoor zorgt dat de hormonen terug in balans komen. Heeft jouw merrie last van haar hormonen? Check dan zeker ons aanbod aan supplementen en wie weet kunnen ze jouw en je merrie helpen.
Cavalor - Venus
Venus van Cavalor is een kruidenextract dat de cyclus van de merrie ondersteunt en de effecten van een onregelmatige ovulatie verlicht. Het is samengesteld uit verschillende natuurlijke ingrediënten die de stofwisseling tijdens de cyclus ondersteunen, typisch merriegedrag onderdrukken en zorgen voor ontspanning bij het paard.
Shop Cavalor Venus
Equine America - No More moods
Het supplement No More Moods van Equine America is uitermate geschikt voor temperamentvolle merries of ter ondersteuning van de oestruscyclus. No More Moods is een vloeibaar supplement op kruidenbasis dat op een natuurlijke wijze zorgt voor een regelmatige cyclus.
Shop No More Moods
NAF - Oestress
Oestress van NAF ondersteunt op natuurlijke wijze de hormonale cyclus van de merrie. De samenstelling van het supplement voedt de merrie met extracten van plantaardige ingrediënten. Oestress bevat ook magnesium wat helpt tegen stress en spierspanning.
Shop NAF OestressTrainen en omgaan met een hengstige merrie is dus helaas niet altijd even gemakkelijk. Maar probeer haar te begrijpen en te ondersteunen zodat je toch zo goed mogelijk kunt samenwerken met jouw (nacht)merrie.
Heb je nog vragen over de hengstigheid van je merrie of over de supplementen? Neem dan zeker contact met ons op. Onze experten helpen je met veel plezier verder.