Hengstige merrie? Begrijp haar moeilijk gedrag!


Eigenaars van een merrie kennen het wel. Eén week per maand verandert hun merrie in een hormonale nachtmerrie. Natuurlijk geeft dit niet bij elke merrie problemen, maar sommigen kunnen er behoorlijk wat last van ondervinden. In deze blog vertellen we je meer over de hengstigheid en hoe je het ongemak van je merrie - en jezelf - kunt verlichten. 

Wat is hengstigheid precies? 

Met hengstigheid bedoelen we de vruchtbare periode van merries. Deze periode loopt meestal van het vroege voorjaar tot het late najaar en is afhankelijk van het aantal uren zonlicht en de temperatuur. Er zijn ook merries die er het hele jaar 'last' van hebben doordat ze bijvoorbeeld in een warme stal staan met veel licht. Vanaf de lente produceert de merrie oestrogeen wat ervoor zorgt dat het lichaam klaar is voor een dekking. Hengstigheid duurt gemiddeld zo'n 5 dagen waarna de eisprong volgt. Op dit moment kan de merrie gedekt worden door een hengst.  Als er geen sprake is van bevruchting, wordt de merrie na ongeveer 3 weken opnieuw hengstig.  

Hengstigheid herkennen

De kenmerken van een hengstige merrie kunnen verschillen van paard tot paard, maar meestal is er sprake van gevoeligheid aan de buik, veel plassen en gedragsveranderingen zoals bijvoorbeeld veel hinniken of onrustig zijn.  

Extreme veranderingen

Sommige merries kunnen tijdens hun hengstigheid echter in een ware nachtmerrie veranderen. Ze hebben last van lichamelijke ongemakken, waardoor ze erg moeilijk handelbaar worden. Zo kunnen merries last hebben van:

  • Gevoeligheid aan de buik en singelgebied
  • Koliek of krampen
  • Minder eetlust
  • Onrustigheid en stress of juist lusteloosheid 
  • Agressief gedrag

De eierstokken van de merrie liggen net achter het zadel, waardoor het logisch is dat ze tijdens het rijden ongemak kan ervaren. Hierdoor kan ze bijvoorbeeld minder voorwaarts zijn, plakken aan je been of zelfs schoppen. 

Hengtige merries kunnen last hebben van lichamelijke ongemakken.
Hengtige merries kunnen last hebben van lichamelijke ongemakken.

Ondersteuning

Nu je begrijpt waarom jouw lieve merrie in een echte draak verandert tijdens haar hengstigheid, kun je haar helpen en ondersteunen om deze periode draaglijker te maken. 

1. Pas je trainingsschema aan

Als je weet wanneer jouw merrie hengstig zal zijn, kun je je trainingsschema lichtjes aanpassen. Geef haar een extra dagje vrij of maak de training minder intensief. 

2. Zorg voor het juiste gewicht

Overgewicht kan leiden tot langere periodes van hengstigheid. Zorg er daarom altijd voor dat jouw merrie een gezond gewicht heeft. 

3. Zorg voor voldoende weigegang

Zet jouw hengstige merrie lekker op de weide. Op die manier kan ze haar stress kwijt door te bewegen en heeft ze voldoende afleiding om even niet aan haar hormonen te denken. 

4. Te extreem? Contacteer de dierenarts

Heeft jouw merrie echt last van extreme gedragsveranderingen? Contacteer dan zeker jouw dierenarts. Door middel van een grondig onderzoek en eventueel een scan kan hij tumoren of infecties opsporen. Een tumor op de eierstokken kan een verklaring zijn voor extreme gedragsveranderingen. Als je merrie erg lang hengstig is, kan dit te wijten zijn aan een infectie. Vergrote follikels zijn ook een veelvoorkomend probleem wat gedragsveranderingen kan veroorzaken. 

Supplementen

Tegenwoordig bestaan er heel wat supplementen ter ondersteuning van een hengstige merrie. De meeste hiervan hebben een basis van monnikspeper, wat ervoor zorgt dat de hormonen terug in balans komen. Heeft jouw merrie last van haar hormonen? Check dan zeker ons aanbod aan supplementen en wie weet kunnen ze jouw en je merrie helpen. 

Cavalor - Venus

Venus van Cavalor is een kruidenextract dat de cyclus van de merrie ondersteunt en de effecten van een onregelmatige ovulatie verlicht. Het is samengesteld uit verschillende natuurlijke ingrediënten die de stofwisseling tijdens de cyclus ondersteunen, typisch merriegedrag onderdrukken en zorgen voor ontspanning bij het paard. 

Venus van Cavalor
Venus van Cavalor

Shop Cavalor Venus

Equine America - No More moods

Het supplement No More Moods van Equine America is uitermate geschikt voor temperamentvolle merries of ter ondersteuning van de oestruscyclus. No More Moods is een vloeibaar supplement op kruidenbasis dat op een natuurlijke wijze zorgt voor een regelmatige cyclus.

No More Moods van Equine America
No More Moods van Equine America

Shop No More Moods

NAF - Oestress

Oestress van NAF ondersteunt op natuurlijke wijze de hormonale cyclus van de merrie. De samenstelling van het supplement voedt de merrie met extracten van plantaardige ingrediënten. Oestress bevat ook magnesium wat helpt tegen stress en spierspanning. 

13.png15.png

Shop NAF Oestress

Trainen en omgaan met een hengstige merrie is dus helaas niet altijd even gemakkelijk. Maar probeer haar te begrijpen en te ondersteunen zodat je toch zo goed mogelijk kunt samenwerken met jouw (nacht)merrie. 

Heb je nog vragen over de hengstigheid van je merrie of over de supplementen? Neem dan zeker contact met ons op. Onze experten helpen je met veel plezier verder. 

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.