10 tips om je paard af te koelen tijdens warme dagen


Het is de laatste dagen warm en het wordt nog warmer. Paarden kunnen helaas niet goed omgaan met extreme temperaturen. Daarom is het altijd een goed idee om je paard tijdens warme dagen te helpen met afkoelen. Lees in onze blog hoe je dit het beste kunt doen. 

1. Pas je trainingsschema aan

Rijden op het heetste moment van de dag, in de vlakke zon is voor paard én ruiter niet erg aangenaam. Probeer daarom, indien mogelijk, zoveel mogelijk 's morgens of 's avonds te rijden wanneer het nog wat koeler is. 

2. Geef een verkoelende douche

Na het rijden of gewoon zomaar, een lekker frisse douche zal je paard deugd doen op warme dagen. Laat je paard altijd rustig wennen aan het koude water door onder aan de benen te beginnen. Daarna kun je het hele lijf van je paard lekker verkoelen. 

3. Zorg voor voldoende water

Dit is natuurlijk logisch, maar zorg er al-tijd voor dat je paard voldoende drinkwater ter beschikking heeft. Paarden in rust drinken per dag gemiddeld 20 liter water, maar bij extreme temperaturen kan dit oplopen tot wel 50 liter per dag! Probeer het water bovendien zo koel mogelijk te houden door het in de schaduw te plaatsen. Opgelet, ijskoud water is ook niet nodig!

4. Smeer roze plekken in met zonnecrème

Paarden, voornamelijk schimmels, met een roze neus kunnen makkelijk verbranden. Niet enkel de neus is hier gevoelig voor, denk ook aan de kootholtes bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk om deze plekjes in te smeren als je paard op wei gaat of je in de zon gaat rijden.

5. Vermijd of beperk transport

Heb jij een wedstrijd gepland terwijl er extreme temperaturen voorspeld worden? Zorg er dan voor dat je paard niet te lang op de trailer of vrachtwagen moet staan. Tijdens het vervoer is er meestal voldoende ventilatie waardoor transport verantwoord is bij temperaturen rond maximaal 27 graden. Check op voorhand altijd of er files zijn, want tijdens het stilstaan kan de temperatuur in de trailer al heel oplopen. Laat je paard op de wedstrijdlocatie ook zeker niet te lang op de trailer staan, maar zoek de schaduw op! Bij temperaturen boven 35 graden wordt het absoluut afgeraden om paarden te vervoeren.

6. Geef elektrolyten

Elektrolyten zorgen voor een juiste vochtbalans waardoor zweten mogelijk wordt gemaakt. En zweten is van levensbelang tijdens warme dagen. Hierdoor daalt de lichaamstemperatuur en koelt het paard zichzelf af. Maar door het zweten, gaan belangrijke zouten verloren. Daarom is het noodzakelijk om tijdens extreme hitte de elektrolyten van je paard terug aan te vullen. Wil jij meer weten over elektrolyten? Lees dan zeker ons artikel over dit onderwerp!

Geef je paard elektrolyten bij op warme dagen. Bekijk hier ons aanbod aan elektrolyen.
Geef je paard elektrolyten bij op warme dagen. Bekijk hier ons aanbod aan elektrolyen.

7. Zorg voor verluchting op stal

Probeer de aanvoer van frisse lucht in de stal te creëren door bijvoorbeeld ramen en deuren te openen. Een extra hulpmiddel hiervoor kan een ventilator zijn. Maar wees wel altijd voorzichtig! Zorg er steeds voor dat je paard niet aan de ventilator kan komen en richt de ventilator ook niet rechtstreeks op je paard. 

8. Zorg voor schaduw

Het beste is om je paard niet op de heetste momenten van de dag op de weide te zetten. Gaat jouw paard toch de weide op? Zorg dan voor voldoende schaduw. Een schuilstal is in België trouwens verplicht sinds 2013!

9. Bescherm je paard tegen insecten

Het laatste wat je paard wil, is tijdens warme dagen lastig gevallen worden door vervelende insecten. Zorg daarom voor voldoende vliegenbescherming zoals een vliegendeken en -masker. Het is ook zeker een goed idee om je paard regelmatig in te spuiten met vliegenspray. Meer weten over vliegenbescherming? Lees er alles over in ons artikel 'bescherm je paard tegen vervelende insecten'.

10. Luister naar je paard

Elk paard is uniek. Het ene paard kan beter omgaan met de warmte dan het andere. Luister daarom naar de signalen die jouw paard geeft. Zo kun je bijvoorbeeld de hartslag meten. Bij de meeste paarden ligt de hartslag tussen 25 - 40 slagen per minuut. Is dit bij jouw paard hoger terwijl hij in rust is? Dan kan je paard last hebben van de warmte. Denk je dat je paard overhit is? Contacteer dan zeker jouw dierenarts!

Heb nog vragen over hoe je het best jouw paard kunt afkoelen tijdens warme dagen? Neem dan zeker contact met ons op! Onze experten helpen je met veel plezier verder.

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

TOTI Equestrian: Sieraden geïnspireerd door passie voor paardensport
De unieke functies van Kentucky zomerdekens
Inzetten op Betrouwbaarheid: De Birth Alarm Lite 2.0
Nieuwe samenwerking voor Erreplus Zadels met Van Olst Horses

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.