4 tips om het veulenseizoen goed te starten


Niet enkel voor de drachtige merries, maar ook voor veel fokkers breekt er weer een spannende periode aan met de start van het veulenseizoen. Verwacht jouw merrie dit jaar ook een veulen en misschien wel voor de eerste keer? Wees dan goed voorbereid en zorg dat je alles in huis hebt zodat de geboorte en eerste dagen met je nieuw veulen vlot en probleemloos kunnen verlopen. 

Aanwezigheid bij de bevalling

Op de eerste plaats is het natuurlijk van enorm belang voor de gezondheid van zowel de merrie als het veulen dat de geboorte probleemloos kan verlopen. Natuurlijk wil je daarom aanwezig zijn om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Wanneer er eventuele complicaties optreden, kunnen de eerste minuten van cruciaal belang zijn. Het is lastig om te voorspellen wanneer de bevalling exact gaat plaatsvinden. Vaak wordt de geboorte ingezet bij een lange rustperiode, en vaak is dat  ’s nachts. Gelukkig is er de ideale oplossing van het Birth Alarm. Dit veulen geboorte meldsysteem is een uniek systeem, eenvoudig in gebruik en bovendien zeer paard vriendelijk.

Hoe werkt zo’n Birth Alarm nu juist? Er zijn 6 opties met allerlei functies in verschillende prijscategorieën (gaande van ca. €500 tot €999), maar de basis werking van de geboortemelders is bij allen hetzelfde. Wanneer het moment van de bevalling aangebroken is en de persweeën starten, gaat de merrie vrijwel altijd volledig op haar flank liggen in de typische bevallingshouding. In deze houding kan ze beter omgaan met de pijn. Het Birth Alarm registreert de duur van de houding en wanneer deze 7,6 seconden aanhoudt, gaat het vrijwel zeker om een wee. Op dat moment geeft de geboortemelder een alarm. 

Lees hier meer over de verschillende types geboortemelders en de uitgebreide functies per model. De aanschaf van een geboortemelder is niet altijd evident omwille van de prijs, maar het is een investering in een levend en gezond veulen. Echter wanneer je er slechts een enkele keer gebruik van wenst te maken, hebben wij ook de optie voor verhuur. Je bepaalt zelf de huurperiode. Contacteer ons.

Klik hier voor al onze geboorte alarmen
Klik hier voor al onze geboorte alarmen

Voorbereiding samen met de dierenarts

Neem contact op met je dierenarts over wat er dient te gebeuren bij de bevalling als je er zelf niet voldoende ervaring mee hebt. Er zijn een aantal puntjes die de dierenarts waarschijnlijk zal aanhalen:

  • Om ontstekingen of andere complicaties te voorkomen, is het belangrijk dat na de geboorte de baarmoeder volledig leeg is. De nageboorte komt bij de meeste merries 0,5 tot 1,5 uur na de geboorte. Duurt het langer dan 3 uur, contacteer dan de dierenarts. Je kan de nageboorte bewaren zodat de dierenarts kan controleren of het ‘volledig’ was. Indien niet, is het mogelijk dat de merrie ‘gespoeld’ moet worden. 
  • De dierenarts zal wellicht de navelstreng ontsmetten. 
  • Daarnaast is het belangrijk dat de darmpek afgescheiden wordt. Dit gebeurt meestal binnen de 24 uur na de geboorte.

Bij twijfels of vragen, adviseren we je om je dierenarts te contacteren.

Hulpmiddelen voor het veulen

  • Om te beginnen heb je natuurlijk een veulenhalstertje nodig. Emmers Equestrian heeft een ruim aanbod aan veulenhalsters. Weet je niet goed wat te kiezen? Het QHP veulenhalster is een goed start halster. Het is een ruim verstelbaar halster wat dus fijn kan meegroeien met het hoofdje. Het is erg belangrijk dat je veulenhalster voldoende strak zit zodat het beentje niet per ongeluk klem kan komen te zitten. Wanneer het veulen wat groter is, zijn er natuurlijk ook nog veel andere en luxere opties beschikbaar.
  • Naast het veulenhalster, heb je ook een veulenvoerbakje nodig in de stal wanneer je veulen klaar is om zelfstandig te eten. De ‘veulenverdeling’ in de eetbak is belangrijk zodat de moeder het voer van het veulen niet kan opeten. Er zijn zowel kunststof als metalen voerbakjes. Kies een model (zoals onderstaande) waarbij je de ‘veulenverdeling’ er uit kan halen. Op die manier kan je het veel langer blijven gebruiken. 
  • Verder is het handig om steeds een soort ontsmettingsmiddel in huis te hebben om kleine wondjes te verzorgen. Geschikt is bijvoorbeeld jodium shampoo of desinfectiespray.
Een veulen heeft in zijn eerste levensmaanden niet veel nodig naast zijn/haar moeder, maar er zijn een aantal zaken die je toch best in huis kan halen.
Een veulen heeft in zijn eerste levensmaanden niet veel nodig naast zijn/haar moeder, maar er zijn een aantal zaken die je toch best in huis kan halen.

Interessante supplementen

Daarnaast zijn er ook interessante supplementen, die speciaal ontwikkeld zijn voor een gezonde ontwikkeling van de spieren, het skelet en het bewegingsstelsel van zowel de merrie (tijdens de dracht en lactatie), als het veulen.

Voor de merrie:

Zowel Cavalor Nutri Grow als Equistro Mega Base Fertility zijn supplementen die worden aanbevolen voor fokmerries. In het derde kwartaal van de dracht en tijdens de lactatie hebben merries een grotere behoefte aan vitamines en mineralen. Deze Cavalor en Equistro supplementen bevatten alle voedingsstoffen die zowel de drachtige merrie als het veulen nodig hebben voor een optimale ontwikkeling.

De grootste groeispurt van het veulen vindt plaats tijdens de laatste 3 maanden van de dracht, maar toch stijgt de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen voor de merrie al een stuk eerder. Er wordt aangeraden om een voeding rijk aan calcium, fosfor, koper en jodium te geven vanaf de 7de maand van de dracht.

Voor het veulen:

De eerste levensmaanden van een veulen zijn enorm belangrijk als fundament in de verdere ontwikkeling naar een gezond, volwassen paard. In sommige situaties voldoet het basisvoer niet en krijgt het veulen onvoldoende mineralen en vitaminen binnen. In dat geval is Equistro Mega Base Junior het perfecte supplement om te voorzien in de behoeften tot aan het spenen. Dit Equistro supplement is een ideale aanvulling op het voer van het veulen en wordt bovendien gemakkelijk opgenomen. Je mag dit supplement bijgeven vanaf 4 weken oud.

Voor meer vragen i.v.m. supplementen of een specifiek probleem, contacteer ons voor meer informatie!

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

TOTI Equestrian: Sieraden geïnspireerd door passie voor paardensport
De unieke functies van Kentucky zomerdekens
Inzetten op Betrouwbaarheid: De Birth Alarm Lite 2.0
Nieuwe samenwerking voor Erreplus Zadels met Van Olst Horses

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.