Bescherm je paard tegen zomereczeem


De temperaturen stijgen en de lentekriebels steken weer overal de kop op, heerlijk! Helaas wil dat ook zeggen dat de insecten weer stilaan wakker worden. Als paardenliefhebbers weten we maar al te goed wat dat betekent: jeuk, schuren en bijgevolg wondjes. Het alombekende spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’, is helemaal van toepassing bij zomereczeem, oftewel staart- en maneneczeem. Is jouw paard gevoelig aan zomereczeem?Voorkom dat je in een vicieuze cirkel terecht komt door op tijd actie te ondernemen. En het moment is NU!

Staart- en maneneczeem wordt veroorzaakt door het speeksel van een kleine mug, ook wel de ‘knut’ genoemd (culicoïde). Deze muggensoort houdt van vochtige en bosrijke gebieden. Niet alle paarden zijn even gevoelig voor het speeksel van de knut. Ieder paard wordt wel eens gestoken door deze mug, maar niet alle paarden hebben last van staart- en maneneczeem. Meestal ontwikkelt deze allergie zich vanaf het tweede levensjaar, maar de allergie kan zich ook op latere leeftijd ontwikkelen.

Er bestaat geen goede behandeling tegen zomereczeem, vandaar dat het zo belangrijk is om de eczeem te voorkomen.

Tips om zomereczeem te voorkomen

Eczeemdeken

De beste manier om zomereczeem te voorkomen, is het opleggen van een eczeemdeken. Een eczeemdeken is een soort vliegendeken in een dikkere stof, zodat de mug er niet doorheen kan prikken. Bovendien is een eczeemdeken zo uitgesneden dat hij meer bescherming biedt aan de hals en benen. Daarnaast heeft de eczeemdeken ook een buikstuk voor extra bescherming.

Om het probleem van zomereczeem te voorkomen, is het belangrijk om de deken ruim op tijd op te leggen. Wanneer de muggen er zijn en het paard jeuk heeft, is het al te laat. Voorkom dat je in deze vicieuze cirkel terecht komt en start op tijd! Bovendien verklein je de kans dat je eczeemdeken kapot geschuurd zal worden.

Laat de deken tijdens de zomermaanden continue op liggen voor het beste effect. Zeker als het paard dag en nacht buiten staat. Paarden die last hebben van staart- en maneneczeem zullen in de meeste gevallen de deken met plezier dragen. In de hoogzomer, tijdens extreem warme periodes, kan dit echter ook erg lastig zijn voor je paard. Een eczeemdeken kan dan als te warm worden ervaren. We adviseren om in dat geval het paard overdag binnen te houden met een vliegendeken. Zet ze ’s nachts of in de ochtenden en avonden buiten met een eczeem deken om te kunnen afkoelen. Maar let op, want knutten zijn voornamelijk actief tijdens de schemer, dus bij zonsopgang en zonsondergang.

Klik op de foto voor ons volledig assortiment eczeemdekens
Klik op de foto voor ons volledig assortiment eczeemdekens

Vliegenspray

Voor extra bescherming kan je het paard en de deken insprayen met een goede anti-vliegenspray, om de mugjes extra op afstand te houden. Vooral aan de hals en bij de staart is het belangrijk om voldoende in te spuiten.

Klik op de foto voor al onze vliegensprays
Klik op de foto voor al onze vliegensprays

Vermijd stilstaand water 

Aangezien knutten afkomen op vochtige plekken, zorg je best dat er zo weinig mogelijk stilstaand water in de omgeving van je paard is. Paarden die veel last hebben van staart- en maneneczeem staan het best in open weides met veel wind.

Helaas toch last van zomereczeem? Verzacht de jeuk!

Hebben de knutten je paard toch te pakken gekregen en heeft hij last van jeuk? We bieden een uitgebreid gamma aan aan zalven, crèmes of shampoos die jeukstillend werken. Welke de beste oplossing biedt, is voor iedereen verschillend. Probeer verschillende soorten uit om te kijken wat jouw paard het beste helpt. Sommige paarden hebben zo veel last van de jeuk, dat ze schuren tot bloedens toe. Zorg in dat geval dat je de wondjes ontsmet om infecties te voorkomen. Gaat het van kwaad tot erger? Raadpleeg dan je dierenarts voor advies.

Klik op de afbeelding voor al onze oplossingen tegen jeuk
Klik op de afbeelding voor al onze oplossingen tegen jeuk

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze specialisten. Wij helpen je met veel plezier verder. 

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.