Hoe supplementen een optimale spierfunctie kunnen beïnvloeden


Dat een paard zich zonder spierfunctie niet kan voortbewegen is al lang geen geheimpje meer. De spieren van het paard maken russen de 40% -50% uit van zijn lichaamsgewicht. Als ruiter wil je graag dat het paard goed presteert, dat kan alleen als de spieren van het paard goed functioneren. 

De opbouw van een spier

In het paardenlichaam vind je 3 soorten spieren:

  • Gladde spieren
  • Hartspierweefsel
  • Skeletspieren

In deze blog gaan wij het enkel hebben over de skeletspieren. Deze spieren zorgen ervoor dat het paard kan bewegen. De spieren bestaan uit verschillende soorten spierweefsel. Het rode spierweefsel zorgt voor langzame, langer aanhoudende bewegingen, het witte spierweefsel zorgt voor snelle, impulsieve bewegingen. Afhankelijk van de hoeveelheid spierweefsel in een spier wordt de conditiestaat en/of snelheid van de spieren bepaald. Een paard dat meer rood spierweefsel heeft zal een paard zijn met veel uithoudingsvermogen en zal daarentegen minder geschikt zijn voor snelle, impulsieve trainingen. Bij het paard waar de witte spierweefsels meer aanwezig zijn is dit juist andersom. Deze paarden zijn snel en kunnen makkelijker snelle, korte afstanden afleggen. Het aantal spierweefsels is erfelijk en zal door training niet gaan toenemen.

Het proces van koolhydraten in spierenAlle cellen in het paardenlichaam hebben een continue aanvoer van energie nodig om te kunnen functioneren. De energie krijgt het paard binnen door de voeding. De voeding bestaat grof weg uit drie bestanddelen: koolhydraten, vetten en eiwitten. Zodra deze stoffen in het lichaam worden afgebroken vormen ze door een ingewikkelde chemische formule de stof ATP = energie. Overtollige stoffen worden opgeslagen als energie voor periodes waarin een verhoogde energiebehoefte nodig is. Tijdens inspanning van spieren ontstaat lactaat dat wederom in een chemisch proces omgezet wordt naar energie. Als de training net te zwaar is voor de spieren kan het zijn dat er te veel lactaat wordt aangemaakt en dat de spieren gaan verzuren. Om het lactaat huishouden van je paard zowel vóór, tijdens en na de training goed op pijl te houden kan het van voordeel zijn je paard te ondersteunen met supplementen.

Soorten supplementen voor de spierenEen belangrijk bestanddeel voor de spieren van je paard zijn vitamines en mineralen. Ze zorgen niet alleen voor een optimale spierfunctie maar ook voor een goed herstelproces. De belangrijkste stoffen voor de spierfunctie zijn elektrolyten, mangaan, zwavel en vitamine B. Zij zorgen voor souplesse en het energie metabolisme. In het herstelproces moet lactaat worden afgebroken dat doet voornamelijk de stof zink. Wil jij de spieren van je paard in basis ondersteunen? Dan kan je het beste kiezen voor Cavalor muscle motion. Dit product ondersteunt de spierfunctie, beschermd de spiercellen en zorgt voor een buffer van energie. Je paard zal de training als makkelijker ervaren en de spieropbouw wordt bevorderd.

Heb jij een paard die regelmatig (intensief) wordt getraind en vooral na de training of wedstrijd wat stijf aanvoelt? Kies dan voor de Cavalor Muscle Fit om de spieren van je paard optimaal te ondersteunen. De Cavalor Muscle Fit beschermt de spiercellen maximaal en heeft meer antioxidanten dan de Cavalor Muscle Motion. De Antioxidanten stimuleren de afbraak van lactaat en bevorderen actief het herstelproces van de spieren. Daarnaast is er why protein toegevoegd aan de Cavalor Muscle Fit dat ook voor sneller herstel zorgt.

Voor sportpaarden die intensief getraind worden en regelmatig op wedstrijden in hogere classes presteren is de Cavalor LactaTec als supplement geschikt. Het supplement verbeterd de spierfunctie omdat er naast de vitamines en minderalen ook essentiële oliën zijn toegevoegd. Deze zorgen voor extra ontspanning van de spieren. Daarnaast wordt door het gebruik van LactaTec het herstel na de training actief aangepakt door het sneller afvoeren van toxinen.

Supplementen kun je gebruiken te ondersteuning bij herstel van een blessure, maar natuurlijk ook uit voorzorg. De producten helpen met herstel na zware training zodat de kans op blessures kleiner is.

Geschreven door JRS Equestrian Brand Expert.

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

TOTI Equestrian: Sieraden geïnspireerd door passie voor paardensport
De unieke functies van Kentucky zomerdekens
Inzetten op Betrouwbaarheid: De Birth Alarm Lite 2.0
Nieuwe samenwerking voor Erreplus Zadels met Van Olst Horses

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.