Hoe herken je een slecht passend zadel?


Wist je dat rijtechnische problemen en blessureleed bij paarden vaak veroorzaakt worden door een slecht passend zadel? Behoed jezelf en je paard voor deze veel voorkomende fout en onderschat het belang van een goed passend zadel niet. Maar wat zijn de meest opvallende tekenen van een slecht passend zadel? We helpen je graag ze te herkennen.

6 aanwijzingen hoe de fysiek van je paard aangeeft dat je een slecht zadel hebt

  1. De meest zichtbare en makkelijkst te herkennen tekenen zijn wondjes of schuurplekken onder het zadel na het rijden. Wees hier steeds aandachtig voor tijdens de verzorging van je paard.

  2. Vertoont je paard vervelend of chagrijnig gedrag tijdens het opzadelen of aansingelen? Natuurlijk kan je paard, net zoals ons, ook al eens een off day ervaren en geen zin hebben in een ritje. Wanneer dit gedrag zich echter vaker voordoet, kan dit een zeer goede reden zijn om je zadel eens te laten nakijken. Als ruiter loop je natuurlijk ook niet graag in te kleine rijlaarzen.  

  3. Schudt je paard regelmatig het hoofd tijdens het rijden? Mogelijks ligt dit aan de tanden of aan het bit dat je gebruikt, maar dit kan ook wijzen op een slecht passend zadel. Komt het hoofdschudden voornamelijk voor in de hoeken of tijdens wendingen? Dit kan erop wijzen dat je paard pijn ervaart door een drukpunt van het zadel.  

  4. Heb je de indruk dat je paard niet echt ontspannen is tijdens het rijden? Dit kan je merken aan bijvoorbeeld zijn 'korte pas' of misschien heb je het gevoel dat je paard zich verzet tijdens het paardrijden of tijdens specifieke oefeningen? Ook dit kan een teken zijn dat je zadel niet goed past.  

  5. Toont de rug van je paard verminderde bespiering, dan kan dit een teken zijn van een slecht passend zadel. Minder goede bespiering van de rug kan je herkennen aan de zichtbaarheid van de wervelkolom.  

  6. Loopt je paard scheef en ligt daarom het zadel mogelijks niet goed? Dit kan komen door een ongelijke stand in de hoeven. Het is dan ook belangrijk om regelmatig (om de 4 à 6 weken) het paard door een goede hoefsmid te laten beslaan
Contacteer onze zadelpasservice.
Contacteer onze zadelpasservice.

Hoe herken je als ruiter een slecht passend zadel? 

  1. Als je als ruiter moeite hebt om je benen stil te houden, kan dit liggen aan de ligging en positie van het zadel. 

  2. Wanneer je als ruiter geen stabiele, goede houding kan aannemen, kan een slecht passend zadel ook hier aan de oorzaak liggen.

  3. Een slecht passend zadel kan mogelijks ook veroorzaken dat de ruiter achter de beweging van het paard blijft tijdens het draven of galopperen.

Hét perfect passend zadel vinden

Het is uiteraard van enorm belang dat zowel paard als ruiter zich goed voelen bij de keuze van het zadel. De juiste rijhouding en stabiliteit dankzij een correct passend zadel zorgen voor een ontspannen paard dat zich vrijuit kan bewegen onder de relaxte zit van de ruiter. 

Het aanmeten van een nieuw of tweedehands zadel is vakwerk. Ons team van gediplomeerde zadelpassers is zeer deskundig en gedreven in hun specialisme. Zij hebben ruime ervaring om goed te kunnen beoordelen welk zadel het beste past voor paard en ruiter. Onze vakmensen kunt u ook inzetten ter controle van uw huidige zadel en eventuele aanpassingen.

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over je eigen zadel of de zadelligging? Neem contact op met onze specialisten. We helpen je graag verder.

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.