Verleng de levensduur van je zadel en lederwerk


Leder moet je regelmatig reinigen en voeden. Een goed onderhoud van je zadel en lederwerk verlengt de levensduur. Het is dus erg belangrijk om dit op de juiste manier te doen. We geven je daarom graag wat tips! 

Wat heb je nodig? 

  • 2 sponsjes; 1 voor lederreiniger, 1 voor ledervet
  • een doek
  • een emmertje met water
  • lederzeep
  • ​ledervet, lederbalsem of 

Wat verstaan we, naast je zadel, nog meer onder lederwerk? Onder andere je hoofdstel, teugels, borsttuig, singel, beugelriemen enzovoort. Deze spullen kunnen allemaal op dezelfde manier gepoetst worden. Deze tips gelden niet voor het onderhoud van schoenen, chaps en rijlaarzen. Dit is een ander type leder en moet met andere producten gereinigd worden. 

Stap 1: reinigen

Het is misschien niet het leukste klusje maar eigenlijk zou je elke keer na gebruik je zadel en ander lederwerk moeten reinigen met lederzeep en 1 keer per week een grondige poetsbeurt, waarbij je alle losse onderdelen weghaalt. Reinigen en voeden is trouwens niet hetzelfde. Reinigen verwijdert het vet, zweet en vuil. Terwijl voeden de conditie van je leder intact houdt en voorkomt dat het leer uitdroogt. Het is niet nodig om je zadel of ander leerwerk na iedere rit ook te voeden.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je start met een grondige poetsbeurt van het leder, haal je alle losse onderdelen uit elkaar. Bij het reinigen van je zadel maak je dus de stijgbeugelriemen met stijgbeugels en singel los. Wil je je hoofdstel poetsen? Start dan met de gespen te openen en alles los te halen. Dit doe je om overal goed bij te kunnen. Zo leer je ook ineens hoe je je hoofdstel terug op de juiste manier in elkaar steekt! 

1. Haal met een doekje of zachte borstel het grof vuil weg. 

2. Neem wat lederzeep op je licht vochtige spons en start met schoonmaken. Zorg ervoor dat je tussendoor je spons regelmatig uitspoelt in schoon water en neem voldoende zadelzeep. Zorg wel dat je je spons niet te nat maakt. Te veel water in combinatie met de zeep creëert schuim en te veel schuim kan de stiksels aantasten. ​​Zadel- of lederzeep of leder reiniger bestaat in verschillende vormen en maten. We hebben een uitgebreid gamma ter beschikking.

3. Wanneer alles schoongemaakt is, neem je een licht vochtige doek en verwijder je alle zeepresten van het leder.

Start na het poetsen niet onmiddellijk met de voeding van het leder, maar geef het leer voldoende tijd om op te drogen. Je lederwerk of zadel droogt het best op kamertemperatuur. Maar let op: leg het ook niet vlak naast een verwarming of andere warmtebron, want warmte laat het leder uitdrogen. 

Soms merk je misschien dat het leder afgeeft. Dit is een gevolg van onvoldoende reiniging. Ook kan het leder soms scheuren als gevolg van slecht onderhoud. Denk bijvoorbeeld aan een scheur in de zitting van een zadel. De scheur wordt veroorzaakt door zweet dat intrekt in het zadel en het leder uitdroogt. Zorg er daarom voor dat je voorkomt dat het zweet kan intrekken, door het na iedere rit te reinigen.

Heeft je zadel toch een scheur? Er is (bijna) niets wat onze professionele hersteldienst niet kan maken! Breng je lederwerk binnen en we helpen je graag verder.

Klik op de afbeelding voor ons volledige gamma leder- en wolonderhoud.
Klik op de afbeelding voor ons volledige gamma leder- en wolonderhoud.

Stap 2: voeden

Wanneer je zadel of ander lederwerk netjes schoongemaakt en opgedroogd is, ben je klaar om het te voeden. Zoals hierboven reeds gezegd, is het niet nodig om bij iedere schoonmaakbeurt je zadel of lederwerk ook te voeden of in te vetten. Hoe vaak je moet invetten is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik, de kwaliteit van het leer en de opbergplaats (temperatuur en vochtigheidsgraad). Je leder mag niet uitdrogen, maar mag ook niet overvet worden. Als je te veel vet, kan je leder namelijk rot worden.

Het beste kan je je zadel en lederwerk opbergen in een droge en goed geventileerde ruimte. Gebruik liefst een zadelhoes om je zadel op te bergen om het extra te beschermen tegen beschadigingen en stof. Bovendien raden we aan om je singel of zadeldekje en/of correctiepad niet op of onder je zadel te laten liggen na het rijden. Op die manier voorkom je dat het zweet van de singel of pads in je zadel trekt.

Je kan kiezen voor ledervet, lederbalsem of lederconditioner, of lederolie. Ook hier hebben we een groot assortiment met verschillende top producten.

Extra tips

  • Gebruik een zadelhoes gemaakt van een ademende stof om het zadel extra te beschermen.
  • Gebruik regelmatig een nieuw, proper dekje. Dit is beter voor jouw zadel én de huid van je paard. 
  • Kies voor een ronde buis om jouw zadel op te leggen. De vorm van een zadelsteun kan het leer en de kussenvulling vervormen. 
  • Leg een gebruikte zadeldoek en singel niet op je zadel. Het zweet kan in het zadel trekken waardoor het leer vochtig wordt en de vulling kan klonteren. 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan zeker contact met ons op. Wij helpen je met veel plezier verder!

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.