Mijn paard verveelt zich op stal


De winter is in het land en dat betekent dat je paard meer op stal staat. Een paard dat meer tijd op stal doorbrengt, heeft nood aan meer prikkels om zich niet te gaan vervelen. Gelukkig bestaan er veel dingen die verveling kunnen tegengaan. Je leest er alles over in deze blog. 

Hoe weet je dat je paard zich verveelt?

Als paarden veel op stal staan, kan het gebeuren dat ze stalondeugden gaan ontwikkelen. Dit kan weven zijn, waarbij paarden langdurig het lichaam heen en weer bewegen. Luchtzuigen of kribbebijten komt ook regelmatig voor bij paarden die zich vervelen. Het paard gaat zich door dit gedrag prettiger voelen omdat er endorfine vrijkomt. Dit is een hormoon dat rustgevend en verslavend werkt.

Hoe verveling tegengaan?

Het is natuurlijk belangrijk dat je paard een ruime stal heeft met voldoende licht en frisse lucht. Als we dan gaan kijken naar de bedding is de beste optie stro. Hierin kan je paard knabbelen en op zoek gaan naar lekkere stukjes. Als dit geen mogelijkheid is, is het essentieel dat je paard voldoende toegang krijgt tot ruwvoer. Dit niet alleen om verveling tegen te gaan, maar het vermindert ook de kans op koliek en maagzweren. Als je wil dat je paard langer doet over zijn ruwvoer, kan je kiezen voor een hooinet of slowfeeder. Een slowfeeder is een hooinet met hele fijne mazen waardoor de eettijd verlengd wordt. Een andere tip is om de voederbeurten te verdelen doorheen de dag. Dit wil zeggen dat je in plaats van 2 keer per dag nu 5 à 6 keer in kleinere hoeveelheden voert.

Beweging zorgt er ook voor dat je paard zich niet gaat vervelen. Het is essentieel dat je paard zijn energie kwijt kan. Het is niet voldoende dat je paard enkel buiten komt om te trainen. Daarnaast is weidegang ook erg belangrijk. Kan je paard niet op de weide? Dan is het een goed idee om je paard aan de hand te laten grazen, in de stapmolen te zetten of aan de hand te laten stappen. 

Naast deze basistips kan het zijn dat je paard nog steeds nood heeft aan extra prikkels. In dat geval hebben wij nog een aantal tips.Liksteen

Een liksteen is een massieve blok vol met mineralen die niet alleen kan dienen voor de aanvulling van mineralen en vitaminen, maar ook verveling tegengaat. Je kan kiezen voor een gewone zoutsteen. Je kan kiezen voor de zoutblok Mediterraneo of een Himalaya liksteen. Je kan ook gaan voor een liksteen van Likit. Deze bestaan in verschillende moeilijkheidsgraden. Niveau één is de Likit Holder, niveau twee Likit Tong Twister en drie de Likit Boredom Breaker. Het is wel belangrijk dat je je paard de tijd geeft om de verschillende moeilijkheden onder de knie te krijgen. 

Voederspeeltjes

In de natuur moeten paarden voedsel zoeken en zijn ze daar urenlang mee bezig dus ze vinden het helemaal niet erg om moeite te doen om aan eten te geraken. Hiervoor kan je gebruik maken van voederspeeltjes. Er bestaan verschillende soorten speeltjes. Je hebt er die je moet ophangen en waarbij je paard moet proberen om er zo van te eten. Een voorbeeld hiervan is de Uncle Jimmy’s hanging ball. Ook bestaan er ballen waar snoepjes in gedaan moeten worden en als het paard met zijn neus daartegen duwt, vallen er snoepjes uit. De Maximus Feed & Play, Likit Snak A Ball of Kong Equine zijn voorbeelden van deze ballen.

Speelgoed

Nu wordt er ook speelgoed gemaakt speciaal voor je paard. Dit kan je gebruiken om de stal interessanter te maken. Kentucky Horsewear heeft speciaal speelgoed ontworpen dat je aan de staldeur kan vastmaken. Ook kan er een bal in de stal gegooid worden waarmee het paard kan spelen. De Jolly Bal is een populaire keuze hiervoor. Een bal kan ook in de weide gegooid worden zodat het paard meer plaats heeft om te spelen. De Maximus Power Play Ball is hier een goede optie voor.

Klik op de afbeelding voor al onze paardensnoepjes en -speelgoed.
Klik op de afbeelding voor al onze paardensnoepjes en -speelgoed.

Er zijn dus heel wat opties om verveling op stal tegen te gaan! Met onze tips kun je het leven van jouw paard op stal zo aangenaam mogelijk maken. Zo voorkom je stalondeugden en zal je paard veel gelukkiger zijn doorheen de winterperiode. 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Neem dan zeker contact op met onze experten. 

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

TOTI Equestrian: Sieraden geïnspireerd door passie voor paardensport
De unieke functies van Kentucky zomerdekens
Inzetten op Betrouwbaarheid: De Birth Alarm Lite 2.0
Nieuwe samenwerking voor Erreplus Zadels met Van Olst Horses

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.