De winter staat voor de deur en dat betekent voor veel ruiters dat het weer tijd is om te scheren. Zodra de dagen korter worden en de temperaturen zakken, maakt jouw paard zijn natuurlijke winterjas aan. Love it or hate it, maar jouw paard verandert binnen no time in een pluizige teddybeer. Natuurlijk is dit niet altijd even praktisch tijdens het rijden. Je paard zal sneller en heviger zweten waardoor je heel wat extra rondjes moet uitstappen vooraleer hij terug opgedroogd is. Daarom kiezen veel ruiters ervoor om hun paard in de winter te scheren.
Wat is scheren precies?
Als je ervoor kiest om je paard te scheren, verwijder je zijn vacht. Je zet hem dus letterlijk in zijn blootje. Daardoor zal je paard het te koud hebben en moet je zorgen voor één of meerdere dekens in de stal of weide. Door je paard te scheren, zal hij tijdens trainingen in de winter zijn warmte makkelijker kwijt kunnen en dus minder snel zweten. Je kunt ervoor kiezen om je paard volledig te scheren of slechts bepaalde delen. Er zijn verschillende soorten patronen zoals bijvoorbeeld het jachtmodel waarbij alles geschoren wordt behalve de benen en onder het zadel. Afhankelijk van jouw paard en trainingsintensiteit kun je het model kiezen dat het best bij jou en je paard past.
Wanneer scheren?
Je scheert je paard het best pas zodra de wintervacht volledig ontwikkeld is en dus niet meer verder zal aangroeien. Bij de meeste paarden is dit ongeveer midden oktober, maar dit kan natuurlijk verschillen. Jij kent je paard het best, dus hou hem nauwlettend in de gaten. Ook het weer speelt een belangrijke rol. Als het nog lang warm blijft, kan het zijn dat de aangroei van het winterhaar trager op gang komt. Vanaf midden oktober worden paarden dus vaak voor het eerst geschoren, maar sommigen zullen twee of zelfs drie keer per winter geschoren moeten worden als het winterhaar te snel terug groeit.
Hoe gaat scheren in zijn werk?
Als het de eerste keer is dat je je paard gaat scheren, moet je hem hier natuurlijk aan laten wennen. Een scheermachine maakt redelijk wat herrie dus laat je paard rustig wennen aan het geluid. Neem hiervoor zeker de tijd zodat je paard niet schrikt en er voor altijd schrik van blijft hebben. Kies, indien mogelijk, voor een rustige, maar vertrouwde plek waar je voldoende ruimte hebt. Blijft je paard het toch te spannend vinden? Dan kun je ervoor kiezen hem op voorhand een kalmerend middel te geven. Het moet natuurlijk veilig blijven voor paard en scheerder.
Het beste is dat je je paard wast voordat je hem gaat scheren. Zand, modder of ander vuil kan je scheermachine beschadigen. Enkel borstelen is niet voldoende. Als je je paard niet wast, slijten de messen veel te snel. Als er te veel zand op je paard hangt, worden de messen bot. Zorg er natuurlijk ook voor dat je paard wel volledig is opgedroogd. Een scheermachine kan geen natte haren scheren.
Zorg altijd dat je messen proper én geslepen zijn. Het is trouwens nooit een slecht idee om reservemessen mee te nemen. Je weet maar nooit of je messen het begeven terwijl je paard nog maar voor de helft geschoren is. Maak tijdens het scheren je scheermachine regelmatig proper. Let er ook op dat de messen niet te warm worden. Om de messen snel af te kunnen koelen, kun je een koelingsspray gebruiken. Deze spray koelt de messen onmiddellijk af en ze worden gereinigd en gesmeerd. Scheer altijd tegen de haren in en druk niet te hard op het scheermachine. Om strepen te vermijden, scheer je best in overlappende banen.
Welk scheermachine kies je?
Er zijn heel wat verschillende soorten, maten en merken van scheermachines. Wil je je paard volledig scheren? Ga dan voor een groot scheermachine, zoals de Heiniger Xperience Scheermachine voor de grote oppervlaktes zoals de hals, buik en billen. De brede scheermessen zijn hiervoor sterk genoeg en dus zeer geschikt. Voor de benen en het hoofd van je paard gebruik je best een tondeuse. Een tondeuse is namelijk kleiner en wendbaarder waardoor je preciezer kan scheren. Dankzij de smallere messen kun je beter scheren op deze moeilijke plekjes. Bovendien is het ook aangenamervoor het paard als het hoofd geschoren wordt met een klein en stil scheermachine. Als er geen stroomaansluiting voorzien is in je stal, kies je best voor een scheermachine met een oplaadbare accu, zoals de Heiniger Saphir Horse met een duo accu. Heb je een paard dat snel schrikt van geluid? In dat geval is de Heiniger Opal een goede keuze. Deze is met slechts 59 decibel extreem stil voor een krachtige scheermachine.
Onderhoud van je scheermachine
Het allerbelangrijkste bij het scheren, zijn scherpe messen. Je slijpt de messen het best na 3 à 5 scheerbeurten. Wist je dat je je messen bij ons kan laten slijpen? Breng ze binnen in één van onze winkels en wij zorgen ervoor dat ze weer vlijmscherp zijn! Met gespecialiseerde machines in ons eigen atelier kunnen we dit snel en aan een gunstige prijs. Zijn je messen aan vervanging toe? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment.
Tijdens het scheren is het essentieel om regelmatig de haren tussen de messen uit te halen en om de 10 minuten olie ertussen te doen. Je zou ongeveer zo'n 30 ml olie moeten gebruiken per scheerbeurt. Niet alle olie is geschikt voor je scheermachine. Je gebruikt het beste speciale olie voor scheermachines.
Na het scheren moeten de messen en filters van de machine worden schoongemaakt. Je bewaart de messen het best in bakpapier of in plastiek met olie erop. Op die manier blijven de messen vettig en gaan ze niet roesten. Spoel de messen nooit af onder water, want zo gaan ze juist wel roesten.
Winterdeken
Als je paard helemaal geschoren is, heeft hij natuurlijk geen jas meer aan voor de koude winterdagen. Leg daarom direct na het scheren een warme deken op je paard. Weet je niet welk deken je wanneer moet opleggen? Lees er alles over in onze blog over winterdekens.
Heb je na het lezen van deze blog nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We helpen je met veel plezier verder.