Stel jouw paard gerust tijdens vuurwerk


Binnen enkele dagen tellen we gezamenlijk af naar het nieuwe jaar. De jaarwisseling gaat dikwijls gepaard met vuurwerk dat in jouw buurt afgeschoten wordt. Maar hoe gaat jouw paard met deze luide knallen om? Laat je het best jouw paard binnen of buiten staan? Zijn er tips om vuurwerkangst te voorkomen of te verminderen? We vertellen je er alles over in onze blog!   

Hebben paarden bang voor vuurwerk?

Paarden zijn van nature vluchtdieren. Volgens het instinct van een paard betekent dit dat ze zullen vluchten wanneer ze het gevoel hebben dat er gevaar dreigt. Paarden kunnen angstig worden van de sisser, de knal, de lichtflits of de geur van het vuurwerk. Gelukkig zijn er veel paarden die niet bang zijn van vuurwerk, omdat dit te vergelijken is met een hevige onweersbui. Paarden kennen het geluid van donder, waardoor het geluid van vuurwerk de meeste paarden niet extra bang maakt. Maar de paarden die normaal gesproken angstig worden van een onweersbui, of paarden die van nature wat stressvoller zijn, zullen waarschijnlijk bij vuurwerk diezelfde angst ervaren.

Uitingen van angst

Ieder paard uit zijn angst op een andere manier, dit verschilt van paard tot paard. Veel voorkomende uitingen van angst zijn:

  • Snuiven en briezen
  • Gespannen lichaam
  • Schrikbewegingen
  • Wegrennen
  • Steigeren 
  • Agressief gedrag
  • Bevriezen (stilstaan, niets meer doen)
  • ...

Tips bij de aanloop naar de jaarwisseling

We willen graag de jaarwisseling zonder zorgen doormaken. Zo is het belangrijk om jezelf en je paard goed voor te bereiden op ouderjaarsnacht. Paarden zijn gewoontedieren, probeer dus de dagelijkse routine zo veel mogelijk in stand te houden. Dit voorkomt extra stress en het zal je paard een rustig gevoel geven. Als je toch in het belang van jouw paard enkele aanpassingen wil doorvoeren op het vlak van de dagelijkse routine, probeer je paard hier dan zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Binnen of buiten? 

Laat jij jouw paard normaal 's nachts binnen of buiten staan?

Als je paard het gewend is om 's nachts buiten te staan, en de weide is in een rustige omgeving gelegen (zonder al te veel vuurwerk), dan kan je gerust jouw paard buiten laten staan tijdens de jaarwisseling. Controleer dan zeker of de weide overal goed omheind is en er geen gevaarlijke voorwerpen in de weide liggen. ​Als jouw paard op een locatie staat waar veel vuurwerk in de buurt wordt afgestoken, kan je vriendelijk verzoeken om rekening te houden met jouw paard. Heb je de mogelijkheid om jouw paard binnen te zetten maar staat jouw paard toch meestal buiten 's nachts? Begin dan zeker op tijd met jouw paard elke nacht op stal te zetten zodat hij aan zijn nieuwe slaapplaats kan wennen.

Als je paard het gewend is om 's nachts binnen te staan, controleer de stal dan op veiligheid. Zorg dat je paard zich nergens aan kan verwonden in het geval van angst of paniek. Blijf lezen, en ontdek meer tips over hoe je jouw paard het best gerust kan stellen in het onderdeel Tips voor tijdens de jaarwisseling.

Paarden kunnen angstig worden van de sisser, de knal, de lichtflits of de geur van het vuurwerk.
Paarden kunnen angstig worden van de sisser, de knal, de lichtflits of de geur van het vuurwerk.

Tips voor tijdens de jaarwisseling

Wanneer het vuurwerk afgeschoten wordt, is het de bedoeling dat je paard niet te veel bezig is met het vuurwerk zelf. Zorg daarom voor voldoende afleiding waardoor jouw paard geen reden heeft om angstig te zijn. Hierbij enkele nuttige tips: 

Radio

Zet de radio aan zodat het geluid van het vuurwerk minder hoorbaar is. Let er wel op dat je paard het geluid van de radio al kent. Indien je paard dit nog niet kent, is het een goed idee om hem er op voorhand aan te laten wennen. Zorg er bovendien voor dat de deuren en ramen van de stal goed dicht zijn zodat het geluid van het vuurwerk zo min mogelijk hoorbaar is en zo kan de radio het overtollige geluid van het vuurwerk opvangen. 

Licht

Als er lichtinval is in de stal van jouw paard, laat dan het licht 's nachts aanstaan. Als het binnen in de stal donker is, dan valt het licht van buiten meer op. Hierdoor zullen de lichtflitsen van het vuurwerk extra zichtbaar worden voor jouw paard en kan dit een extra prikkel van angst vormen. Laat daarom het licht in de stal aanstaan, zodat de lichtflitsen minder opvallend zijn. Probeer indien mogelijk de ramen te verduisteren. Als je raamluiken hebt, doe deze dan zeker toe zodat de lichtflitsen niet zichtbaar zijn. Indien je geen raamluiken hebt kan je eventueel zelf een tijdelijke raambedekking van karton maken.

Voldoende eten

  Geef voldoende eten aan jouw paard zodat hij tijdens de jaarwisseling steeds wat te knabbelen heeft. Hierdoor zal je paard minder bezig zijn met het vuurwerk omdat hij afgeleid wordt door het eten. Zorg eerst en vooral voor voldoende ruwvoer. Je kan het ruwvoer gewoon in de stal plaatsen, of je kan zorgen dat jouw paard er wat langer over doet met een hooinet of slowfeeder. Met een hooinet of slowfeeder moet je paard beter zijn best doen om het ruwvoer te pakken te krijgen. Hierdoor zal hij meer met zijn eten bezig zijn en hier ook langer over doen. Daarnaast bestaan er nog heel wat voederspeeltjes die ervoor zorgen dat jouw paard minder bezig zal zijn met het vuurwerk. Enkele voorbeelden van voederspeeltjes zijn: Uncle Jimmy’s hanging ball, Kong Equine, Maximus Feed & Play ... Een liksteen kan ook een hulpmiddel zijn om de aandacht weg te nemen van het vuurwerk. Enkele voorbeelden van likstenen zijn: Himalaya liksteen, Likit likstenen ...  

Speelgoed

Tenslotte kan paardenspeelgoed ook helpen als afleiding voor het vuurwerk. In onze webshop en in onze winkels hebben we heel wat speelgoed op voorraad die ideaal zijn voor in de stal van je paard. Enkele populaire producten: Kentucky paardenspeelgoedMaximus Power Play BallJolly BallQHP paardenspeelgoed ... De Jolly Ball en Maximus Power Play Ball kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden! Zo heeft jouw paard meer afleiding en zal hij minder gefocust zijn op het vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Wil je graag meer weten over speelgoed? Lees dan onze blog: Tips tegen verveling op stal!

Vuurwerk brengt ook brandgevaar met zich mee. Daarom raden wij aan om tijdens de jaarwisseling meerdere keren langs te gaan bij de stal of de weide waar jouw paard staat. Laat het halster van jouw paard ook zeker aan 's nachts, zo kan je in geval van nood meteen jouw paard uit de weide of stal nemen!

Kalmeringsmiddelen

Wanneer je paard in het verleden erg angstig was met de jaarwisselingen of je paard is van nature extreem angstig, dan kan je er voor kiezen om in de aanloop van de jaarwisseling een kalmeringsmiddel te geven waardoor je paard de jaarwisseling in rust kan doorbrengen.

Onderstaande producten zijn kalmeringsmiddelen die eventueel tijdens en in de aanloop van de jaarwisseling gebruikt kunnen worden. Bevraag je op voorhand goed bij één van onze experten of vraag jouw dierenarts voor meer informatie alvorens je een kalmeringsmiddel toedient.

Wij wensen jou een gelukkig en gezond 2022!

Wij hopen dat deze tips er voor zullen zorgen dat je het nieuwe jaar met een gerust hart in kan zetten. Onthoud goed dat een paard heel goed aanvoelt wat jij voelt. Dus ontspan en stel je paard voor, tijdens en na het vuurwerk steeds gerust. Ga ook zeker meerdere keren controleren of alles in orde is.

Maak er zelf een mooi eindejaar van en tot volgend jaar!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over hoe je jouw paard het best gerust kan stellen tijdens de jaarwisseling? Neem contact op met ons gespecialiseerd team. Zij helpen je graag verder!

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.