Past mijn zadel? En wat als het niet past


Een zadel is fundamenteel tijdens paardrijden. Voor zowel het comfort van jou als je paard, is het erg belangrijk dat dit goed past. In deze blog vertellen we je alles over hoe je een slecht passend zadel kan herkennen en hoe je dit kan oplossen.

Signalen dat je zadel niet past

Wanneer je zadel niet goed past, kan je dit herkennen door een paar signalen. Bijvoorbeeld, je paard kan trappen, proberen bijten of zijn staart hard heen en weer beginnen zwiepen wanneer je het zadel op zijn rug wilt leggen. Hij toont duidelijk aan dat hij het zadel niet fijn vindt. Een meer verdoken signaal is dat je schuurplekken en witte plekjes onder het zadel vindt. Het zadel knelt je paard, wat slecht is voor de huid maar ook voor de rug van je paard. Als je paard niet wil stiltaan bij het opstappen, en hij dit anders wel deed, dan kan je misschien best even je zadel laten checken.

Ook als ruiter kan je merken dat het zadel niet goed meer past. Als je merkt dat je geen stabiele en goede houding meer kan aannemen, je een beetje achter de beweging aankomt of als je je benen moeilijk kan stilhouden kan je ook advies vragen van de zadelmaker.

Wat moet je doen als je zadel niet past?

Als je zadel niet past, kan je best de hulp inschakelen van een professionele zadelpasser. Hij zal de positie van het zadel op de rug van je paard checken, en dit eventueel corrigeren of een ander zadel aanraden. Soms merk je, bijvoorbeeld na een blessure, dat een paard zijn spieren is kwijtgeraakt en het zadel daardoor niet meer past. In dat geval heb je niet meteen een nieuw zadel nodig, maar kan je gebruik maken van een corrigerende zadelonderlegger. De Kentucky zadelonderlegger correctie kan kleine problemen uitbalanceren en zo het zadel weer passend maken. Dankzij de zes vakjes met daarin telkens drie viltenlagen kan je de pad heel makkelijk aanpassen en corrigeren waar nodig. Dit is ook een erg kosten efficiënte oplossing voor jonge paarden die nog spieren moeten opbouwen. Vraag voor het gebruik van de corrigerende pad raad aan je zadelpasser.

Geschreven door Kentucky Horsewear. 

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.