Cathy Spaas: Overkom Spotlight Stress


Bij Emmers Equestrian draait het niet alleen om het leveren van topkwaliteit ruitersportartikelen wereldwijd, maar ook om het bieden van waardevolle informatie voor paarden en ruiters via de Emmers Academy. Daarom introduceren wij met veel enthousiasme de Emmers Academy Series. Binnen deze serie kun je meerdere afleveringen verwachten waarin we interessante persoonlijkheden uit de paardenwereld interviewen en zo waardevolle en unieke inzichten met jullie delen. Houd dit dus zeker in de gaten! 

Vandaag verwelkomen we Cathy Spaas, een gerenommeerde coach gespecialiseerd in 'spotlight stress', die haar inzichten deelt over haar eigen moeilijkheden, haar ervaringen met professionele artiesten en waardevolle tips voor ruiters.

Cathy’s Persoonlijke Reis
“Je kunt perfecte trainingen hebben, ervan genieten en een connectie hebben met je paard, maar dan kom je naar de show en sta je in de ring, dan is er zoveel druk dat je bevriest en je fouten begint te maken. Dat was het verhaal van mijn leven.” Cathy begon met het delen van haar persoonlijke reis als ruiter, waarbij ze worstelde met intense druk tijdens concoursen. Als kind opgroeien en plezier hebben op shows werd voor haar steeds moeilijker omdat het altijd draaide om presteren, beter worden en geen fouten maken. Deze druk vernietigde haar zelfvertrouwen en geloof in zichzelf. Cathy onthult dat haar eigen strijd haar ertoe bracht de werking van de hersenen te bestuderen en te begrijpen wat er achter de schermen gebeurt, waardoor ze zichzelf en anderen kan helpen verbeteren.

Werk met Professionele Performers
Ze benadrukt dat ondanks het succes van beroemdheden, ze vaak worstelen omdat ze constant in de schijnwerpers staan en moeten presteren, waardoor ze zichzelf kunnen verliezen. "In de wereld van de paardensport is het een beetje hetzelfde. Na al die jaren wilde ik de overstap maken van de entertainmentindustrie en thuiskomen in de paardenindustrie, omdat ik merkte hoe groot de behoefte was bij ruiters die ook in de schijnwerpers presteren."

Spotlight Stress bij Ruiters
Het gesprek verschuift naar spotlight stress bij ruiters, waar Cathy wijst op tekenen zoals zelftwijfel, negatieve zelfspraak en het gevoel van bevriezing onder druk. Ze benadrukt hoe de druk om te presteren ruiters kan beïnvloeden en hoe het oorspronkelijke plezier van paardrijden verloren kan gaan. "We voelen zoveel druk om een ​​goede prestatie neer te zetten, omdat het vaak niet alleen om ons gaat, maar ook om familieleden, sponsors, de eigenaar van het paard of de baas die resultaten wil zien." zegt Cathy.

Tips voor Ruiters met Spotlight Stress
"We moeten de imperfecte rit omarmen omdat niets ooit perfect zal zijn, en dat is hoe je voor goud rijdt." Cathy deelt waardevolle tips voor ruiters die spotlight stress ervaren. Ze benadrukt het belang van het trainen van de geest als een langetermijnstrategie, net zoals het trainen van het lichaam en het paard. Enkele tips zijn:

  • Herken negatieve gedachten en tolereer ze niet.
  • Maak verbinding met je lichaam: grond jezelf door je voeten met de grond te verbinden en doe bewuste ademhalingsoefeningen om opnieuw verbinding te maken met je lichaam.
  • Voer ademhalingsoefeningen uit terwijl je op je paard zit en balanceer je brein door deze oefeningen te herhalen voordat je de ring betreedt.
  • Creëer een sterke gemeenschap: zoek ondersteuning in een gemeenschap van gelijkgestemde mensen.
  • Omarm de imperfectie in je reis en realiseer je dat perfectie niet haalbaar is.

Invloed op Paarden
Cathy legt uit hoe stress bij ruiters een impact heeft op paarden, omdat ze vergelijkbare 'fight, flight, or freeze'-reacties vertonen. Ze benadrukt het belang van het geven van vertrouwen aan paarden, omdat ze net zo afhankelijk zijn van ruiters als andersom. "Bij paarden wordt het overlevingsinstinct ook geactiveerd, en het is normaal dat ook zij stoppen met op hun best presteren als ze dat van ons voelen." zegt ze.

Coaching met Cathy Spaas
Het gesprek gaat verder met uitleg over Cathy's zes maanden durende coachingsprogramma. Het begint met een inspiratiesessie waar doelen en ambities worden besproken. Samen wordt een strategie ontwikkeld om in de schijnwerpers te shinen, met praktische technieken om de geest te trainen.

Boek nu een Inspiratiesessie
Met plezier willen we onze oprechte dank uitspreken aan Cathy Spaas voor het delen van haar waardevolle inzichten. Speciaal voor de lezers en luisteraars van de Emmers Academy biedt Cathy een gratis exclusieve inspiratiesessie aan. Ben je benieuwd? En wil je meer weten? Neem dan een kijkje op haar website, YouTube-kanaal en Instagram, of klik hier en plan een exclusieve inspiratiesessie in.

Luister het hele interview hier:

Emmers Academy Series: Cathy Spaas

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.