Hoe bescherm ik mijn paard tegen mok?

Hoe bescherm ik mijn paard tegen mok?

Een veelvoorkomende huidaandoening bij paarden, is mok. Mok kan ernstige ontstekingen veroorzaken als het niet tijdig en op de juiste manier wordt behandeld. Om je paard tegen mok te beschermen, is het belangrijk om te weten wat mok is, hoe je het kunt herkennen, voorkomen en welke preventieve maatregelen je kunt nemen.

Wat is mok?

Mok is een huidaandoening bij paarden die vooral voorkomt in de kootholte, het gebied net boven de hoef. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een ontsteking van de huid, wat voor het paard erg pijnlijk kan zijn.

De ernst van mok kan variëren, van milde roodheid en irritatie tot ernstigere vormen waarbij scheurtjes, zweren en soms zelfs bloedingen ontstaan. Als mok niet op tijd wordt behandeld, kunnen er complicaties optreden zoals cellulitis, lymfangitis of zelfs kreupelheid.

De huid in de kootholte is bijzonder kwetsbaar en door de constante blootstelling aan vocht, vuil en bacteriën is deze plek extra gevoelig voor infecties. Bovendien kunnen de bewegingen van het paard tijdens het lopen of rennen kleine beschadigingen in de huid veroorzaken, waardoor de kans op mok toeneemt.

Hoe herken je mok?

Het tijdig herkennen van mok bij je paard kan de eerste stap zijn in het voorkomen van ernstigere huidaandoeningen. Enkele herkenbare symptomen van mok zijn:

  1. Kloven: Kleine scheurtjes in de huid.
  2. Korstjes: Een duidelijk teken van mok, vaak pijnlijk voor het paard.
  3. Schilfers: De huid kan beginnen te schilferen als reactie op de irritatie.
  4. Roodheid: Een indicatie van een ontsteking.
  5. Zwelling: Kan optreden in meer ernstige gevallen.
  6. Pijn: Kan optreden wanneer het getroffen gebied wordt aangeraakt.


Voorkomen is beter dan genezen

Hier zijn enkele tips om je paard te beschermen tegen mok:

  • Regelmatig de benen en de kootholten van je paard schoonmaken kan helpen voorkomen dat mok zich kan ontwikkelen. Isobetadine of Isobetadine shampoo kan worden gebruikt om te ontsmetten. Andere producten die goed helpen bij het verwijderen van bacteriën zijn Cavalor Derma Wash en Foran MRS.
  • Zorg ervoor dat de benen van je paard droog zijn, vooral na het wassen of op natte dagen. Gebruik daarom na de reiniging zeker een handdoek om de benen van je paard droog te maken.
  • Een goed weidebeheer kan helpen om een te natte en modderige omgeving, die mok kan veroorzaken, te voorkomen. Zo kun je zorgen voor een overdekt stuk, waarbij de grond droger blijft of kiezen voor het aanleggen van mudcontrol platen.

Raadpleeg altijd een dierenarts bij twijfel. Daarnaast kan een hoefsmid ook altijd goede raad geven en helpen bij het herkennen van mok. Het is belangrijk om te onthouden dat een vroege interventie cruciaal is bij de behandeling van mok.

Behandeling van mok

Wanneer je dierenarts en/of hoefsmid mok hebben vastgesteld bij je paard, begin je best zo snel mogelijk aan de behandeling. Het schoonmaken van de benen van je paard blijft hierbij erg belangrijk. Zorg ervoor dat je de benen van je paard goed afspoelt en wast met een ontsmettende zeep. Als er korstjes zijn kun je deze voorzichtig met je handen losmaken.

Na het wassen is het erg belangrijk om de benen droog te wrijven met een doek. Wanneer de benen van je paard schoon zijn kan je een verzorgende zalf op de wondjes smeren, een goede zalf is bijvoorbeeld TRM Equizal Natural Barrier Creme. Andere preventieve producten zoals Cavalor MudDoc en Global Medics Derma Pro kunnen ook zeker helpen tegen mok.

Wanneer je paard heel veel last heeft van de mok kan de dierenarts eventueel pijnstilling voorschrijven, neem daarvoor zeker contact op. Zo kan de dierenarts samen met jou de behandeling opvolgen en je advies geven.

Conclusie

Mok is een algemeen voorkomende en potentieel ernstige huidaandoening bij paarden die indien onbehandeld, kan leiden tot aanzienlijke pijn en ongemak voor het paard. Goede preventieve maatregelen, vroegtijdige detectie en een passende behandeling zijn essentieel om deze aandoening onder controle te houden.

Bij Emmers Equestrian begrijpen we dat de gezondheid en het welzijn van jouw paard van het grootste belang zijn. We bieden een reeks producten die kunnen helpen bij de preventie en behandeling van mok. Onze deskundige medewerkers staan klaar om advies te geven en vragen te beantwoorden, of je nu in de winkel, online of telefonisch contact met ons opneemt.

Testimonials

Schrijf je hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

In de kijker

Hoe kunnen electrolyten je paard beschermen bij warm weer?
10 tips om je paard af te koelen tijdens warme dagen
Ice-Vibe Boots van Horseware voor een goed herstel van pezen en gewrichten
Bescherm je paard tegen vervelende insecten

FAQ

Hoe kunnen wij jou helpen?

Voor vragen over onze Emmers Academy, producten of winkels mag je altijd contact met ons opnemen!

Contacteer Ons

CTA

Open op afpraak

Om u zo goed mogelijk van dienst te zijn zijn wij momenteel enkel open op afspraak.
We staan via email of telefoon steeds klaar om uw vragen te beantwoorden.